Det jag älskar mest med julen är all god mat, det finns liksom inget bättre än ett julbord fyllt av de godaste lådorna, skinka och en massa andra godsaker.
Sen får vi ju inte glömma alla goda bakverk som hör julen till. Lussebullar, pepparkakor, danska äppelbakelser och julstjärnor (med äppelsylt, plommon är bara snuskigt). Knäck, gräddkola och konfekter, listan kan göras lång. Jag kommer ha en cheatmånad hela december tror jag bestämt, det känns som att det inte räcker till med cheatday på julafton ;)
Här om kvällen bakade jag lussebullar. I Sverige får man köpa jätte saftiga och goda bullar på Preem, de är så himla goda så jag ville försöka göra likadana. Så jag hade i kesella (kvarg) i degen och gräddade dem lite kortare stund och de blev precis så som jag ville ha dem!
Här kommer receptet ifall ni vill försöka er på att göra likadana.
30 bullar
50 gram färsk jäst
150 gram smör (inte margarin eller nån kuslig fettblandning, äkta smör ska det va!)
1 gram saffran
2,5 dl socker
5 dl mjölk
250 gram kesella
1 tsk salt
1 ägg
ca 16 dl vetemjöl
1. Smält smöret. Smula ner jästen i en bunke. Rör ner saffranet i det smälta smöret, tillsätt mjölken och låt degspadet svalna till 37 grader.
2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl och knåda degen 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin, tills degen lossnar från skålens kanter. Degen ska dock vara lite kladdig i mitten, men ändå smidig. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa under bakduk i 45 minuter.
3. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och baka ut den till lussekatter. Låt bullarna jäsa under bakduk ytterligare 30-45 minuter och sätt ugnen på 225 grader.
4. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 5-8 minuter (ta ut dem lite tidigare än vad som känns att de är färdiga så blir de ännu saftigare). Låt dem svalna på galler övertäckt med bakduk så blir de frasiga på ytan och härligt fuktiga på insidan.
Att få bullarna att se ut som lussekatter var ett projekt för sig. Kontrollbehov som jag har blev jag lite lätt irriterad på att de inte blev så fina som de man köper i butiken, men goda var de så det kompenserade det oestetiska!