Min vardag, mitt liv.

bloggen om min vardag

No time for selfies

Publicerad 2014-07-31 14:21:30 i Allmänt,

Jag kikade igenom mitt galleri på mobilen i hopp om att finna någon ny bild på mig där jag inte ser ut som nåt överkört med torkad modersmjölk i pannan och ungefär fyra fransar på var öga (fransarna klarade inte av ständiga tårar i flera dagar), men utan desto större framgång. 
 
Jag vet inte heller vad jag ska skriva om då allt jag gör är matar valpar och kollar på klockan för att inte missa nästa matning. Jag kan ju knappt lämna hemmet om det inte är för en snabbis till butiken och även då stressar jag som fan för jag oroar mig över valparna (jag lämnar ju dem såklart inte ensamma hemma, här är ju syster som ser efter dem medan jag är iväg). Jag skulle så himla gärna bara dra iväg ett dygn nånstans, nu börjar den där ångesten krypa på igen som jag får när jag suttit för länge hemma.. Ni kanske tycker jag är konstig men jag pallar verkligen inte att sitta hemma här dag ut och dag in, även om jag inte är ensam så får jag myror i brallan och kaos i skallen. 
 
Som tur är har det ju varit strålande väder den senaste tiden och det tackar jag verkligen högre makter för. Jag dyrkar verkligen solen och ju varmare det är desto gladare är jag. Jag begriper mig inte alls på alla som klagar högt och lågt över värmen, att det är så äckligt och kvavt, de kan inte sova och blaha blaha.. Visst, jag tycker synd om gamla människor och de som är tvungna att jobba instängda någonstans där det inte finns luftkonditionering men resten förstår jag mig inte alls på. Sen klagar de dessutom även när det är svinkallt på vintern, då borde de ju vara nöjda när de får sin jävla kyla?? 
Jag klagar när det är kallt för jag är verkligen inte gjord för kyla, alls. Kyla och mörker går dessutom hand i hand och mörkerdepression är nåt jag får dras med så gott som varje vinter. 
 
Nä ge mig sol och värme så länge det bara är möjligt! Hur ofta får vi sådan här värme i Finland liksom, och så klagar folk?? Tur så har vädret varit på min sida så jag har legat ute och stekt dagarna i ända. Det har ju resulterat i att jag är rätt så pepparkaka just nu, vilket gör mig jätte glad! 
 
I övrigt har jag försökt återta kontrollen över mitt liv igen eftersom det skenade iväg rätt så rejält förra veckan. Jag har kontrollbehov och när jag inte har kontroll över saker och ting får jag panik. Och som ni säkert förstår har jag ju inte haft särdeles mycket kontroll i vad som hänt det senaste, så istället har jag utvecklat någon form av städmani. Döm om min (och alla andras förvåning) när jag bestämde mig för att storstäda hela huset, skrubba dörrar och lister, svabba golven och allt vad det var. Här om dagen ställde jag mig till och med och diskade,  har det spårat ut ska ni veta! Jag har gått an som en idiot här hemma, med nerverna på utsidan dessutom har detta nog inte varit det mest gemytliga stället att bo på.. 
 
Jag hoppas ni orkar läsa igenom dessa milslånga inlägg, det är skönt att bara skriva om allt som dyker upp i huvudet och ibland blir det rätt långt.. Men hellre detta än att det ekar tomt här väl? Nu är det matdags för de små så jag avslutar här, för att högst antagligen leverera ännu fler inlägg när jag är klar med matandet :)
 
 

Soya nuggets

Publicerad 2014-07-31 14:01:57 i Allmänt,

Senast jag var och handlade passade jag på att kika in utbudet av vegetarisk färdigmat. Jag blev inte överraskad när jag såg att det är rätt klent med sånt här i våra affärer, men så är det ju ett faktum att Finland ligger ljusår efter Sverige med så gott som allting. Jag hittade i alla fall några produkter från Hälsans Kök, ett märke jag blivit tipsad om i en veggoblogg jag följer. 
 
Jag är, som jag redan berättat, väldigt kräsen och jag är så löjlig så jag knappt klarar av att svälja maten om det är så att jag inte tycker det är gott. Detta gör mig rasande, jag är för tusan 24 år gammal och jag måste lära mig att äta nya saker även om jag tycker det är äckligt. Jag skulle förstå om det handlar om ett barn som trilskas men jag är inget barn och där med ska det gå att vänja mig vid nya smaker. Detta är något jag kämpar med varje dag och om jag nu ska gå all in med den här vegetariska dieten så har jag två val, äta nya saker eller svälta. Jag har provat på att svälta och det är inget kul så jag föredrar det första alternativet. 
 
Igår ställde jag mig och gjorde middag, och med knip i magen satt jag ner mig vid köksbordet för att inmundiga min färgglada portion. Och vet ni, det var så himla gott så jag var sugen på mer! 
 
De här soya nuggetarna ska smaka som kycklingnuggets och jag kan faktiskt ärligt säga att det gör de! Så himla goda och kryddiga! Jag stekte dem i smör några minuter på var sida och då blev de så där gyllenbruna och krispiga, mums! De här finns i K-Market i frysdisken och kostar 4€ för en förpackning med typ 14 nuggets i. Det räckte gott och väl till mig och Nicke :) 
 
Hur gott ser inte det här ut då?! Clean eating på högsta nivå om ni frågar mig :) 
 
Nu önskar jag ju att det fanns lika stort utbud på veggomat här som det finns i vårt grannland, men man får göra det bästa av situationen och prova det som finns. 
 
Till mellis igår gjorde jag en härligt svalkande smoothie som verkligen var så lätt att göra! Jag hällde i frysta jordgubbar och mango och så kokosmjölk från Alpro, mums! 
Ett tips till er som dricker shakesen från Fitnesstukku är att blanda chokladpulvret i kokosmjölk och låt stå i kylen ett tag så det blir riktigt kallt, shaken smakar seriöst Bounty! 

Go green

Publicerad 2014-07-31 12:37:33 i Allmänt,

Den senaste tiden har jag tänkt mycket på hur vi behandlar jorden vi lever på, hur vi behandlar djuren som vi stoppar i munnen och hur jag kan minska mitt ekologiska fotavtryck. Jag vet inte vad denna plötsliga medvetenhet beror på men jag har välkomnat den med öppna armar efter att jag konstaterat att jag inte alls måste göra som alla andra och bara blunda och hålla för öronen genom livet. 
 
Tycker inte ni att det är rätt hemskt att vi tar våran jord för givet? Att vi lever här som att det vore en självklarhet, som att resurserna är oändliga och att jorden så som vi känner till den kommer se ut så för evigt? 
Eller att vi föder upp och dödar djur för att sedan äta dem som att det är den mest naturliga sak att göra? 
Nu vet jag ju att det är så vi människor alltid gjort, och det är inget konstigt med det. Och jag säger inte heller att det är något fel på själva gärningen, utan mer tankesättet bakom det. 
När har det blivit förlåtligt och till och med normalt att döda en annan levande varelse för att sedan äta upp den? 
 
Visste ni att vi människor inte alls är köttätare från första början? Vi har inte tänderna till det (vi har inga vassa huggtänder som tex vargen och björnen) och vårt matsmältningssystem är inte gjort för att bryta ner kött. Jag tror inte att någon skulle äta en rå biff heller eller käka köttfärsen rätt från förpackningen? Det är ytterligare ett bevis på att vi inte är köttätare, eftersom vi måste tillreda köttet innan vi äter det. Jag vet inte med er men jag har då aldrig sett en varg stå och steka sin hare innna han käkar den? Inte heller är vi gjorda för att dricka mjölk, säg mig vilket annat däggdjur som dricker ett annat däggdjurs mjölk i vuxen ålder? Det finns inget.. Mjölk är till för bebisar, och från den egna arten. För jag tvivlar på att någon skulle gå fram till en ammande kvinna och be om att få ta sig ett sug, för att det är så gott. Äckligt exempel men ni ser pointen? 
 
Nu sitter jag inte här och försöker säga åt er att jag har vaknat upp och blivit världens veggofreak som kastar ruttna ägg på alla som äter döda djur. Ej heller har jag blivit någon miljöaktivist som lägger all min energi på hur jag kan rädda de smältande isarna i Antarktis eller pandorna i regnskogen, för det kan jag inte göra. Jag kan inte rädda världen men jag kan rena mitt egna samvete och dra mitt strå till stacken för om alla fortsätter leva på samma sätt som nu så kommer vi inte ha någon värld kvar att leva i, och det är bara fakta. 
 
Jag har tidigare blundat och inte velat se den kalla sanningen om hur köttdjuren har det i världen. Vi tror att djuren här i Finland har det så himla bra, de kommer från ekogårdar och hönsen är frigående och kossorna springer omkring på grönbete med vinden i svansen. Vakna upp för fan, det där är en utopi, en förfinad version av sanningen för att folk ska kunna äta de döda djuren med lite bättre samvete. Men vad många inte vet, eller kanske de vet men förtränger det, är att köttdjuren har det fruktansvärt illa ställt. 
Jag orkar inte gå in på detaljer, det finns massor av videos att se om man är intresserad, och det är verkligen ingen trevlig syn alls. Jag får knip i magen av att tänka på att jag ser mig själv som en djurvän och ändå understöder jag det värsta djurplågeriet som finns. 
Som några exempel så ser de flesta grisarna och kossorna inte dagsljus en enda gång under hela sitt miserabla liv, broiler är kycklingar som göds till det extrema för att väga över ett kilo när de är 6 veckor gamla. Värphönor sitter inklämda i små burar utan någon som helst mänsklig kontakt och blir pumpade med diverse hormoner för att värpa så många ägg som möjligt om dagen. Grisar, som är intelligentare än människor, utvecklar beteendestörningar av tristess och tuggar knorrarna av varann. Sen dör de av infektioner och så tar det dagar innan någon gör sig av med kadavret, så de andra grisarna är tvungna att se på sin döda kompis. 
En mjölkko blir av med sin kalv efter typ ett dygn, hur skulle det kännas om någon skulle ta vår bebis ifrån oss och så skulle vi bli mjölkade efter det för att så snart som möjligt bli parade igen så man kan producera mer mjölk? 
 
Nu säger jag absolut inte att alla djur har det så här, lika mycket som jag är medveten om att det går till så här vet jag också att det finns gårdar där djuren har det bra, de blir omskötta på bästa tänkbara sätt och lever ett bra liv tills det är dags för dem att dö. Men det hjälper inte ändå det faktum att de blir dödade för att hamna på vår tallrik. Jag lekte med tanken att ha en liten bondgård här med en gris och kanske ett får, några hönor och två kossor, för att slippa understöda köttindustrin och djurplågeriet där. Men så insåg jag att jag ändå skulle göra det samma senare, jag skulle mörda dem för att äta deras kött. Den tanken äcklar mig faktiskt lite.. 
 
Snälla missförstå mig rätt nu, jag ser absolut inte ner på någon som väljer att äta kött för jag gör ju det själv. Jag undrar bara om ni över huvud taget har tänkt på de här sakerna, och om ni har gjort det, hur kommer det sig att ni fortfarande väljer att äta köttet när ni vet hur det går till? Är det för att det "hör till" att äta kött, för att ni alltid har gjort det och inte vet nåt annat, eller för att ni tycker kött är gott? 
Jag har hunnit tänka en hel del under alla dessa vakna nätter och kommit fram till att jag inte ens vet varför jag äter kött egentligen. När jag riktigt tänker efter så gillar jag inte ens smaken av kött, jag äter till exempel inte nöt och väldigt sällan griskött. När jag väl gör det så sitter jag och petar och pillar i biffen för jag tycker att allt det vita (fettet och vävnader) är snuskigt. Maletkött äter jag för det är gott i tacos, och i sås med spaghetti. Jag har aldrig varit något fan av köttfärsbiffar eller bullar, kyckling äter jag ibland men inte är det heller någon smaksensation. Så då har jag frågat mig själv; varför äter jag egentligen kött om jag inte tycker det är jätte gott? Varför fortsätter jag understöda köttindustrin när jag vet vad hur det går till? 
 
Jag har nu bestämt mig för att prova på att lämna bort så mycket kött och mejeriprodukter som möjligt, jag förlorar inget på det. Jag tror att den största orsaken till varför människor inte vågar prova på vegetarisk kost är på grund av rädsla och för att man är bekväm med nåt som alltid varit på samma sätt. Men vi lever faktiskt på 2010-talet och vi har internet till vårt förfogande, som svämmar över av olika veggo-bloggar, recept sidor, internetshops osv osv. Det är absolut inte svårt på något vis och jag tror att vem som helst skulle klara av att i alla fall prova ändra om kosten till fördel för djuren.. Jag är rädd för att jag är så himla kräsen, jag har djupt rotade ätstörningar och skeva förhållanden till mat men jag tänker ändå ge det en chans. Jag har pratat med fler vegetarianer som säger sig må så mycket bättre efter att de slutat äta kött, och jag vill också känna mig så där ren och fräsch inuti. Jag märker såklart enorm skillnad på mitt mående nu och förr, men jag strävar alltid efter en ännu bättre känsla. 
 
Jag menar absolut inte att göra någon upprörd med det här inlägget, och detta är ej heller något hatinlägg mot köttätare. Jag vill bara dela med mig av mina tankar och åsikter, kanske väcka någon annan med mina synpunkter. Detta är en evig debatt det är jag medveten om, men jag tycker att man måste våga kliva ut ur sin comfort zone för att göra världen vi lever på en bättre plats. Och det där med att "det spelar ändå ingen roll om jag försöker värna om miljön och låter bli att äta djur, jag kan ändå inte rädda världen så det är skit samma om jag lever som jag gör", det är rena rama skitsnacket. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, och många bäckar små blir en stor å. Kanske inte om ett eller tio år, men om femtio? Kanske om världen skulle bli en bättre plats att leva på för våra barn? 
Jag kommer högst antagligen inte att klara av att bli vegetarian så där påriktigt men nu ska jag i alla fall försöka byta ut köttet mot något annat, och se vart det leder. Jag förlorar i alla fall inget på att försöka! 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

...

En levnadsglad 24 åring här som skriver om mitt liv med allt vad det innebär utan censur och krumelurer. Jag skriver om min viktresa som jag påbörjade i februari -14, om hur det är att försöka bryta ätstörningar och ett matberoende. Utöver det skriver jag väldigt öppet om min panikångest och depression, de dagar det är skit så är det skit och det är inget jag gömmer eller förfinar här. Sist men inte minst handlar denna bloggen om livet tillsammans med mina underbara djur och min fina man. Jag föder upp nakenkatter och chihuahua, jag har två hästar som är mina husdjur och så får vi inte glömma den lilla inneboenden som gömmer sig på vår vind! :) Hoppas ni trivs här, tveka inte att lämna en kommentar, jag svarar på varenda en!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela