Min vardag, mitt liv.

bloggen om min vardag

Veterinärproblemen i Västra Nyland..

Publicerad 2011-11-05 17:39:44 i Cessi tycker till!,

Fick en anonym kommentar på veterinärinlägget jag skrev tidigare idag, att det är bra att jag tar tag i veterinärproblemet.
Jag håller helt med, Västra Nylands veterinärer är ett stort och allvarligt problem som någon måste göra något åt innan det verkligen går på tok för någon. Jag har länge övervägt att på något vis ta tag i saken eftersom jag har råkat ut för det här problemet allt för många gånger nu. Värst var väl ändå när älskade Roy var dödssjuk och jag ringde runt till ett 20-tal (!!!) veterinärer för att till sist få tag på en i Vanda. Att åka iväg nästan 90 km med en hund som kräks och knappt orkar stå i sommarhettan är ingen bra idé men det var vårt enda alternativ. Att han sen ändå fick somna in är ju en annan historia som även den har sina mörka sidor men i alla fall.. Jag blir seriöst mörkrädd över att det över huvud taget får gå till på det här viset!
När Saana blev sjuk och matvägrade, kräktes och hade ont i magen i somrast på en helt vanlig vardag mitt på dagen så fick jag kämpa med att få tid till en veterinär som kunde undersöka henne. Alla veterinärer jag ringde till var på semester och allihop hade samma dejourerande veterinär kändes det som. Just kräkningar och diarré kan vara livshotande på en valp eller gammal hund då risken för uttorkning är mycket stor. Nu är ju inte Saana varken valp eller gammal men det är en självklarhet att jag vill ha henne undersökt om hon inte blir bättre inom ett dygn, vilket hon då inte blev. Jag har inte ens vågat tänka tanken på vad som skulle kunna hända om hundarna skulle bli ormbitna, då en halv timme kan vara avgörande om hunden lever eller dör.
Jag vet dock inte riktigt hur jag ska gå till väga och vem jag ska kontakta. Jag vet att det är till veterinärförbundet jag ska ringa men vad jag ska säga där så vet jag inte riktigt. Om det skulle handla om en veterinär specifikt så skulle det ju vara lättare men nu känns det som att det är hos så gott som alla små veterinärmottagningar som det brister. Jag ska se vad jag kan göra i alla fall, jag är trött på att inte kunna lita på att mina djur får veterinärvård då när det verkligen behövs. Vaccinationer och rutinundersökningar är en annan sak, det är inte akut och ofta vet man när hunden ska vaccineras så man kan vara ute i god tid med att boka tid.
Har ni några erfarenheter om veterinärerna här i Västra Nyland? Ni får mer än gärna lämna en kommentar här på bloggen och berätta vad ni varit med om, vilket djur det handlat om och såklart vilka symptom djuret haft, om det varit akut eller mindre akut. Och vilken tidpunkt det var, morgon/kväll, vardag/helg osv. Det går bra att vara anonym också, bara jag har fler händelser att hänvisa till när jag ringer så är jag nöjd!
Tack på förhand!

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2011-11-05 18:36:45

Vi hade problem att få en veterinär åt vår kanin redan för några år sen! Det var lite före jul som min brors kanin blev sjuk och var tvungen att föras till en veterinär. Vi ringde till en veterinär i Västra Nyland som svarade och sade att det var bara att avliva kaninen, detta sa hon trots att hon inte hade sett kaninen eller ens hade tid att se på den. Slutligen hamnade mina föräldrar köra till Lojo där de fanns närmaste veterinär som hade tid att se på kaninen. Kaninen fick medicin och var INTE tvungen att avlivas, de som den veterinär vi ringde till tidigare hade sagt om avlivning var alltså en helt fel bedömning! Dessutom fick vi en utskällning om hur vi hade våra kaniner av den som vi ringde till ti först trots att kaninerna hade det bra och fick den kärlek de förtjänade och lite till. Tyvärr så dog min brors kanin ändå den naturliga vägen under en veckas tid MEN hade ingen smärta och fick medicin hela tiden. Redan då tycktes de ha funnits problem med veterinärer i Västra Nyland!

Postat av: marie

Publicerad 2011-12-13 14:34:53

Läste ditt inlägg nu och tyckte att jag borde skriva lite på skoj ifall det ännu intresserar (:



För jätte länge sedan när min andra kanin hade varit i slagsmål med en katt som på ngot vis sluppit in i hennes bur (vi brukar ha våra kaniner ute i uteburar på somrarna) hade hon två djupa bett, ett i halsen och ett i nacken. Vi fick läkartid samma dag som vi märkte det, eftersom själva incidenten hände på natten. Veterinären gav kaninen en spruta som skulle lugna ner hennes andning lite och få henne att slappna av och så tog den bort smärtan. Hon sade att om hon fick i sig mat och vatten så skulle hon klara sig bra. Lucky (pupun) åt bra, drack ännu bättre och allt verkade bra. Hon somnade in på natten. Morgonen därpå ringde pappa till den andra veterinären som finns i Karis och de sade att hon hade fått fel medicinering.Skulle hon ha fått rätt skulle hon ha klarat sig. Så vår kanin dog pågrund av veterinärens okunnighet.



När vår hund blev riktigt sjuk för kanske 3 år sedan, så han knappt orkade stå på benen, kräktes och hade diarré och så förstod vi ju direkt att läkarvård behövdes. Vår hund har en tendens att äta allt han ser, och gräver gärna fram mat från roskisar som imisstag blivit utan lock så det är inget destu mer ovanligt för oss att han kan bli lite dålig i magen och spy, men den här gången så hände det inte en gång som det brukar och sedan gå över.. han spydde så gott som varje timme, en eller flera gånger.

I alla fall så kontaktade vi först ena av de två veterinärerna i Karis och de tyckte att vi skulle mäta febern på honom för att verkligen se att han var sjuk. Vi gjorde som de sa fast det kändes ju faktist onödigt. Nå, Charley hade HÖG feber och feber i sig är farligt för vilket djur som helst. De vi blev tillsagda att göra var att avvakta och kontakta om det förämrade sig. Vilket det gjorde. Så vi ringde tillbaka men då hade sista tiden farit?! Kändes bra.. Vi kontaktade flera veterinärer och jourhavanden men ingen ansåg det som så akut.

Tur känner pappa en fd veterinär som sade att vi skulle kyla ner honom på något vis och ge honom massor med surmjölk, på kvällen mådde han lite bättre så vi gissade att han skuklle bli bra. Stannade uppe med honom i alla fall - man vill ju vara säker på att djuren mår som de ska!



För kanske ett eller två år sedan blev vår fd. katt under en bil. Hon mådde delvis bra förutom att hennes högra bakben bara hängde efter henne. Vi fick vänta till nästa dag innan vi fick en tid då detta hände på kvällen.. Var en lång väntan. I alla fall visade det sgig att hennes högra bakben var så gott som krossat. Vi hade tre alternativ. 1. Avliva henne, vår helt friska katt bortsett från bakbenet. 2. Amputera hennes ben och se henne hoppa runt på tre ben. 3. Kontakta en specialiserad smådjurskirurg i Helsingfors. Veterinären i Karis rekommenderade att vi skulle avliva henne. " DET SKULLE VARA BILLIGAST OCH ENKLAST FÖR ER. " uttryckte han sig. Den rekommendationen sade vi nej till och pappa kontaktade specialisten. Vår katt opererades och mådda sen bra efter att allt hade läkt. Operationen var kanske inte den billigaste men att se hur härligt glad hon verkade efterårt, var betalning för sig. Tyvärr blev Smulan (katten) överkörd i höst och dog på direkten.



--



Där var lite av mina erfarenheter. Fula och onödiga ärr har också uppstått utav veterinärernas ingrepp under sterilation och kastrering..



Ända positiva erfarenheten var när min bebis Ninja blev under bilen också denna höst och behövde akut läkarvård. Vi fick tag i en jourhavande som lät henne somna in så hon inte skulle behöva lida mer. Upplevelsen och händelsen i sig är ju inte positiv men jag är glad över att hennes lidande snabbt fick sluta (: Detta hände sent på kvällen vilket gör det ännu svårare att få veterinärtid men vi hade turen på vår sida med det i alla fall.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

...

En levnadsglad 24 åring här som skriver om mitt liv med allt vad det innebär utan censur och krumelurer. Jag skriver om min viktresa som jag påbörjade i februari -14, om hur det är att försöka bryta ätstörningar och ett matberoende. Utöver det skriver jag väldigt öppet om min panikångest och depression, de dagar det är skit så är det skit och det är inget jag gömmer eller förfinar här. Sist men inte minst handlar denna bloggen om livet tillsammans med mina underbara djur och min fina man. Jag föder upp nakenkatter och chihuahua, jag har två hästar som är mina husdjur och så får vi inte glömma den lilla inneboenden som gömmer sig på vår vind! :) Hoppas ni trivs här, tveka inte att lämna en kommentar, jag svarar på varenda en!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela